• O nás
  • Akce
  • Portál
  • Podpora
  • EN
Menu
  • O nás
  • Akce
  • Portál
  • Podpora
  • EN
  • Proč Plantyst
  • Funkce systému
    • Sběr dat
    • Metodika
    • Analytika
  • Reference
  • Případové studie
  • Blog
  • Kontakty
  • Chci nezávazně poptat
Menu
  • Proč Plantyst
  • Funkce systému
    • Sběr dat
    • Metodika
    • Analytika
  • Reference
  • Případové studie
  • Blog
  • Kontakty
  • Chci nezávazně poptat
Chci nezávazně poptat
Menu
  • Proč Plantyst
  • Funkce systému
    • Sběr dat
    • Metodika
    • Analytika
  • Reference
  • Případové studie
  • Blog
  • Kontakty
  • Chci nezávazně poptat
Schéma sběru dat ve výrobě
  • Sběr dat
  • Automatický monitoring strojů
  • Prostoje ve výrobě
  • Evidence zakázek
  • Kvalita ve výrobě
Schéma datové metodiky
  • Metodika
  • Komunikace
  • Denní mítink
  • Denní report z výroby
  • Vizualizace ve výrobě
Schéma analytiky dat
  • Analytika
  • OEE
  • Reporty o stavu výroby
  • Reporty pro údržbu

Nejlepší výsledek má noční směna

  • 4. dubna 2023
  • |   Martina Šibravová
  • |   Inspirace

Vidíte to? Ty propastné rozdíly mezi směnami? Vrtá vám hlavou, proč je ta noční o tolik lepší a hlavně jak to udělat, aby se na ni ostatní směny dotáhly?

Jednoduchá řešení existují. Už jen to, že máte zájem a sledujete, co se vám ve výrobě děje pod rukama, je krok kupředu. A jestli vám můžeme něco poradit, tak místo kárání někoho s méně šikovnýma rukama hledejte možnosti, jak ty pomalejší zlepšovat. Dost možná se ukáže, že ty nejlepší učitele máte mezi zaměstnanci. Tak se ptejte a zajímejte. Vyplatí se to!

Spása jménem komunikace

Pravidelně se u našich zákazníků stává, že se po zapojení strojů k monitoringu objeví situace, které jim do té doby unikaly. Naměřené hodnoty, které dostávali mistři, teamleadeři, anebo management, najednou neodpovídají tomu, co je na EKG stroje. Což o to, to je věc, na kterou narazí zpravidla každá firma, která teprve na nějaký monitoring z metody „papír – tužka“ přechází.

Důležité je, jak s tím naložíte dál.

Správnou a jedinou volbou je sdílení zkušeností a rad.

Nasbírejte, vyhodnoťte, rozeberte

Už malé děti se učí z našich vzorů a napodobují chování, které vidí. To samé se úspěšně podařilo u jednoho našeho dlouholetého zákazníka, který se dnes s hrdostí usmívá nad jednoduchostí tehdejšího rozhodnutí. Stačilo tak málo! Nasbírat si potřebná data, vyhodnotit si je a dát hlavy dohromady.

Dlouhodobě ve firmě přemýšleli, proč jsou výsledky využití strojů noční směny výrazně lepší než hodnoty, které mají na stejných strojích ostatní směny. Jak je to možné? Práce v noci má především mnoho benefitů:

  • neruší ji denní mítinky, 
  • nedochází k přestavbám zakázek,
  • management nechodí s různými akutními požadavky,
  • je větší klid na práci,
  • údržba se řeší ve dne.

Zlato, co se jen netřpytí

Ve firmě měli na noční směně parťáka, který dokázal všechny své úkoly systematicky řešit. Našel si vlastní fígle, jak rychleji a jednodušeji zvládat případné opravy, prostoje a vypracoval si tak dokonalou metodiku, díky níž dosahoval skvělých výsledků. Správně si toho všiml mistr, který chtěl docílit stejného chování i u dalších zaměstnanců, a tak si je zavolal. Požádal svého šikovného kolegu, zda by se o své zkušenosti mohl podělit a pomoci tak zlepšit celý tým.

Všechno rozebrali, vyhodnotili a porovnali a našli možná řešení, jak jeho „fígle“ rozšířit i mezi ostatní členy party. A skutečně se to podařilo. Netrvalo dlouho a nejen on, ale i celá noční směna dosahovala ještě lepších výsledků, než když vše obstarával sám.

Buďte ještě, ještě lepší

Nebyl důvod, proč by to samé nemohlo fungovat i v ostatních směnách. Tak je mistr svolal a dali si mítink, kde si vzájemně ukázali, v čem se jim daří a kde mají slabiny. A pak společně vymysleli, jak by se to dalo zlepšit.

A výsledek? Ranní směna si vzala to nejlepší od té noční a dokázala se na ni nejen dotáhnout, ale předběhnout ji ve využití strojů o ohromujících 24,5 %. Ani noční směna nezůstala pozadu a podařilo se jí povyskočit ještě o 14 %. Společným úsilím, ochotou podělit se o vlastní zkušenosti a dobré rady, zlepšili dosahované hodnoty využití z původních 35 % na úžasných 69 %.

Chcete se inspirovat a nalézat prostor pro zlepšování i ve vaší firmě? Vyzkoušejte si Plantyst.

Nezávazně vyzkoušet

Související články

Shop Floor Management: Cesta k efektivnímu řízení výroby
Inspirace

Shop Floor Management: Cesta k efektivnímu řízení výroby

Zjistěte, jak Shop Floor Management zlepšuje komunikaci, řeší problémy a optimalizuje výrobu. Objevte výhody a tipy pro implementaci s Plantystem.

30. 1. 2025
Návratnost investic: Za jak dlouho se vám vrátí investice do Plantyst?
Inspirace

Návratnost investic: Za jak dlouho se vám vrátí investice do Plantyst?

Návratnost investic s Plantyst: Zjistěte, jak optimalizovat vaši výrobu a zvýšit produktivitu. Příklady, kalkulace a přínosy pro vaše podnikání.

16. 12. 2024
Zvýšení produktivity: Jak identifikovat brzdy efektivity a posunout výrobu o úroveň výš
Inspirace

Zvýšení produktivity: Jak identifikovat brzdy efektivity a posunout výrobu o úroveň výš

Identifikujte hlavní překážky, zlepšete procesy a posuňte výkon o úroveň výš pomocí reálných dat a osvědčených postupů pro zvýšení produktivity vaší výroby.

3. 12. 2024
Od fascinace výrobními procesy k úspěchu: Příběh Gabriela Kothaje
Inspirace

Od fascinace výrobními procesy k úspěchu: Příběh Gabriela Kothaje

Objevte příběh Gabriela Kothaje, jeho vášeň pro výrobní procesy. Inspirujte se a optimalizujte výrobní procesy i ve vaší firmě.

12. 11. 2024

Informace, poptávky

  • (+420) 775 268 978
  • (+420) 7 PLANTYST
  • info@plantyst.com

Podpora

Návody, dokumentace
  • support.plantyst.com
Portál plantyst
  • Přihlášení
Volné pozice
  • Koho aktuálně hledáme

Buďte v obraze

S naším newsletterem víte hned o všech novinkách.

  • Co se s vaším e-mailem stane?
  • Cookies
  • Zpracování osobních údajů
  • Mapa stránek
  • Slovníček pojmů
Menu
  • Cookies
  • Zpracování osobních údajů
  • Mapa stránek
  • Slovníček pojmů
© 2021 plantyst

Používáme cookies

Soubory cookie používáme k analýze údajů o našich návštěvnících, ke zlepšení našich webových stránek, zobrazení personalizovaného obsahu a k tomu, abychom vám poskytli skvělý zážitek z webu.