• O nás
  • Akce
  • Portál
  • Podpora
  • EN
Menu
  • O nás
  • Akce
  • Portál
  • Podpora
  • EN
  • Proč Plantyst
  • Funkce systému
    • Sběr dat
    • Metodika
    • Analytika
  • Reference
  • Případové studie
  • Blog
  • Kontakty
  • Chci nezávazně poptat
Menu
  • Proč Plantyst
  • Funkce systému
    • Sběr dat
    • Metodika
    • Analytika
  • Reference
  • Případové studie
  • Blog
  • Kontakty
  • Chci nezávazně poptat
Chci nezávazně poptat
Menu
  • Proč Plantyst
  • Funkce systému
    • Sběr dat
    • Metodika
    • Analytika
  • Reference
  • Případové studie
  • Blog
  • Kontakty
  • Chci nezávazně poptat
Schéma sběru dat ve výrobě
  • Sběr dat
  • Automatický monitoring strojů
  • Prostoje ve výrobě
  • Evidence zakázek
  • Kvalita ve výrobě
Schéma datové metodiky
  • Metodika
  • Komunikace
  • Denní mítink
  • Denní report z výroby
  • Vizualizace ve výrobě
Schéma analytiky dat
  • Analytika
  • OEE
  • Reporty o stavu výroby
  • Reporty pro údržbu

Proč monitorujeme výrobu baget a ne kečupu

  • 5. května 2021
  • |   Michal Kutil
  • |   Ze zákulisí
Má monitoring strojů smysl při výrobě balet? Má. Výsledky nám to potvrzují už měsíce.

Ač se to nemusí na první pohled zdát, tento text se opravdu týká monitoringu strojů a výhod, které výrobce sběrem dat (a jejich vyhodnocováním, samozřejmě) získává. Jeho hlavní myšlenka se však výborně ilustruje na případu potravin z nadpisu. 

S čím vám monitoring strojů pomůže

Už nějaký pátek je systém Plantyst součástí výrobních linek firmy Crocodille, společnosti, která denně vyrobí a distribuuje na 80 tisíc baget. Přesně těch baget, které vám už nejspíš párkrát poskytly první pomoc, když vás po cestě z jednání nebo z dovolené přepadlo kručení v břiše. 

Samotných baget vyrábí v Crocodille tisíce druhů. To znamená tisíce různých kombinací housek, pomazánek, zeleniny a dalších ingrediencí, které dělají bagetu bagetou. Nemluvě o dalším sortimentu jako jsou sendviče, wrapy a panini. 

Co druh, to jiný postup. Co postup, to jiná data. Denně vzniká v Crocodille obrovské množství různých produktů, které posléze putují na různá prodejní místa. Odtud se ke koncovému zákazníkovi s prázdným žaludkem dostanou za rozdílnou cenu.

Problémů, slabých míst a námětů na zlepšení se vám při důkladném monitoringu strojů podaří odhalit až až. Máte kde zlepšovat, máte kde ušetřit. 

A především – máte na čem vydělat. 

V Crocodille má zkrátka náš produkt své místo. A výsledky jsou toho dostatečným důkazem. 

Právě proto, že ve výrobě je co měřit, je co zlepšovat. A proto, že samotný obchodní model výrobce baget podporuje inovace, protože pro výrobce mohou mít potenciálně přínos. 

Má monitoring strojů smysl při výrobě balet? Má. Výsledky nám to potvrzují už měsíce.

Kdy nemá monitoring strojů smysl

Kdysi jsme absolvovali několik jednání s firmou, která vyráběla – nepřekvapivě – kečup. Nutno podotknout, že samotnéhmu řediteli se náš produkt líbil. Nebojíme se říct, že z potenciálních přínosů Plantyst byl přímo nadšený. Všechno šlo tak snadno, až se zdálo, že musí přijít zádrhel. A přišel. 

Zakázku jsme nakonec odřekli my sami. Měli jsme sice výrobce, který by monitoring strojů uvítal. Ale byl to výrobce, jehož výroba spočívala v tom, že vzal, rozemlel a stočil do nádob rajčata. Nic víc, nic míň. Jednak ve výrobním postupu, ale především v samotném obchodním modelu, na kterém výrobce fungoval, naprosto chyběl prostor ke zlepšení.

Podobně často funguje i část automotiv. Firma má vlastní zařízení ve fabrice, přesně ví, kolik chce za rok vyrobit a splnění norem je pro ni jediným měřítkem. Žádný prostor pro zlepšení, inovace, pro obchodní jednání. Smrt toho, čemu se ve výrobě říká životaschopnost, vypadá přesně takto. 

Pokud nemáte prostor k tomu, abyste zlepšovali, nemá smysl cokoliv monitorovat. 

Než se pustíte do sběru dat

Chcete vůbec zlepšovat? 

Chcete vyrábět více a lépe?

Máte cíl, kvůli kterému má smysl monitoring strojů zavádět?

Máte čas a vůli s nástrojem pravidelně pracovat poté, co se stane nedílnou součástí výroby? 

Dokáže se s přebytkem popasovat vaše obchodní oddělení? 

Nebo vás vlastně k tomu, abyste hledali zlepšení, nic moc nemotivuje?

Pamatujte, že výroba, strategie a obchod musí jít ruku v ruce. Nemůžete zavádět monitoring strojů pro samotný monitoring. Nemá smysl zlepšovat výrobu pro výrobu. A samozřejmě nemá smysl pohánět k výkonům obchodníky, pokud poptávce neumíte vyhovět. S monitoringem má smysl začínat tehdy, kdy víte, že na výsledky měření dokážete reagovat.

Víte s jistotou, že data mají smysl?

Ozvěte se nám teď hned

Související články

Rozhovor s Terezou Valáškovou ze zákaznické podpory
Ze zákulisí

Rozhovor s Terezou Valáškovou ze zákaznické podpory

V rozhovoru představíme klíčovou osobou v týmu zákaznické podpory, která nám dává nahlédnout do své energické a empatické povahy. Promluvila o tom, jak se dostala k práci u nás, jak pomáhá zákazníkům Plantyst a jak vypadá její pracovní den.

22. 8. 2023
blank
Rada z výroby

Miroslav Slaba: Shop floor management u nás umíme vzít za správný konec

Shop floor management a jak v nových systémech najít smysl. Vizualizace dat přehledná všude a všem je základ pro zlepšování.

8. 3. 2022
Nezapomínejte, že dnes má téměř každý internet v mobilu.
Ze zákulisí

Proč zákaz internetu ve firmách nefunguje a fungovat nebude

Nařídili jste zákaz internetu a slibujete si, že vaši zaměstnanci budou mít víc motivace k práci? Úplné odstřihnutí je extrém, který v 21. století nedává smysl.

15. 4. 2021
blank
Ze zákulisí

Víme, co pomohlo firmám rychle zareagovat na změny ve výrobě

Koronavirová krize má jedno specifikum, přišla nečekaně rychle. Výrobní firmy se musely ze dne na den přizpůsobit nastalým změnám. Mnoho

4. 5. 2020

Informace, poptávky

  • (+420) 775 268 978
  • (+420) 7 PLANTYST
  • info@plantyst.com

Podpora

Návody, dokumentace
  • support.plantyst.com
Portál plantyst
  • Přihlášení
Volné pozice
  • Koho aktuálně hledáme

Buďte v obraze

S naším newsletterem víte hned o všech novinkách.

  • Co se s vaším e-mailem stane?
  • Cookies
  • Zpracování osobních údajů
  • Mapa stránek
  • Slovníček pojmů
Menu
  • Cookies
  • Zpracování osobních údajů
  • Mapa stránek
  • Slovníček pojmů
© 2021 plantyst

Používáme cookies

Soubory cookie používáme k analýze údajů o našich návštěvnících, ke zlepšení našich webových stránek, zobrazení personalizovaného obsahu a k tomu, abychom vám poskytli skvělý zážitek z webu.