• O nás
  • Akce
  • Portál
  • Podpora
  • EN
Menu
  • O nás
  • Akce
  • Portál
  • Podpora
  • EN
  • Proč Plantyst
  • Funkce systému
    • Sběr dat
    • Metodika
    • Analytika
  • Reference
  • Případové studie
  • Blog
  • Kontakty
  • Chci nezávazně poptat
Menu
  • Proč Plantyst
  • Funkce systému
    • Sběr dat
    • Metodika
    • Analytika
  • Reference
  • Případové studie
  • Blog
  • Kontakty
  • Chci nezávazně poptat
Chci nezávazně poptat
Menu
  • Proč Plantyst
  • Funkce systému
    • Sběr dat
    • Metodika
    • Analytika
  • Reference
  • Případové studie
  • Blog
  • Kontakty
  • Chci nezávazně poptat
Schéma sběru dat ve výrobě
  • Sběr dat
  • Automatický monitoring strojů
  • Prostoje ve výrobě
  • Evidence zakázek
  • Kvalita ve výrobě
Schéma datové metodiky
  • Metodika
  • Komunikace
  • Denní mítink
  • Denní report z výroby
  • Vizualizace ve výrobě
Schéma analytiky dat
  • Analytika
  • OEE
  • Reporty o stavu výroby
  • Reporty pro údržbu

Na stopě NOK kusům: kvalitní výroba je nákladná, nekvalitní drahá

  • 27. října 2021
  • |   Michal Kutil
  • |   Analytika

Jeden průmyslový inženýr mi kdysi řekl, je to asi 10 let zpátky, že ‚‚zmetek je ten nejdražší produkt, který může firma vyrobit‘‘. Dnes je prohlášení stejně platné jako tehdy. Možná je dokonce naléhavější, protože požadavky vašich zákazníků jsou o těchto 10 let ‚‚přísnější‘‘.

Co s neshodnými kusy? Prostě je přestaňte vyrábět

Každý NOK, který vznikne ve vaší lince/na vašem stroji, spotřebuje stejné zdroje (lidskou práci, suroviny, čas i nástroje) jako kvalitní kus. V lepším případě neopustí areál a stojí vás ‚‚jen‘‘ náklady na opravu nebo zlikvidování. V horším případě se dostane k zákazníkovi a vrátí se coby reklamované zboží.

Velmi volně bychom zde mohli parafrázovat legendární scénku z filmu Sněženky a machři: ‚‚Je to sice dražší, ale zato bez zisku.‘‘

Právě proto má kvalita při měření OEE (celkové efektivity zařízení) své neopomenutelné a nezastupitelné místo. Pokud to se zlepšováním výroby myslíte vážně, měření kvality se prostě nevyhnete. I když samozřejmě stále platí, že kvalitu musíte primárně vyrábět, nikoliv měřit.

Na druhé straně, čím důležitější zjištění skutečného stavu kvality výroby je, tím je také složitější. Kdo se o to někdy pokusil, ten mi dá za pravdu. Měření kvality není disciplína, měření kvality je celý vědní obor. Ze tří výkonových složek ukazatele OEE vám nejspíš právě kvalita výroby dá nejvíc zabrat.  
 
Ale jak už jsme si řekli, bez ní to nepůjde.

Kvalita výroby a 3 způsoby, jak na ni

Možnosti tu naštěstí jsou. Která je ta pravá pro vás? Částečně napoví typ produktu nebo stroje.

Ruční kontrola a ruční evidence nekvality

Specifické zacházení vyžadují třeba kovy nebo jiné produkty, které musí kontrolovat rentgen. Případně jakékoliv jiné výrobky, jejichž kvalitu člověk nemá šanci okem rozeznat. Zde se bavíme o plnohodnotné ruční kontrole, kterou nejde měřit automaticky. 

Automatická kontrola i evidence

Značně pohodlnější a jednodušší je měření kvality výroby například u vstřikolisů. Zde můžete měřit teplotu formy a řadu dalších parametrů. Pokud například řídící systém vstřikolisu vyhodnotí odchylku od předepsaných parametrů – jinými slovy označí vzniklý kus jako NOK – a vyřadí ho, Plantyst neshodný kus automaticky zaeviduje.

V dnešní době lze automatizovat i dříve nemyslitelné způsoby kontroly, při nichž dochází k totální destrukci. Jedna z našich klientských firem například vyrábí produkty ve vysokém taktu a každý stý nechává shořet. Výsledek hoření se poté bere jako směrodatný pro dalších devadesát devět kusů.

Ruční kontrola a automatická evidence

Jak už to tak bývá, třetí způsob měření kvality kombinuje dva předchozí postupy. Kvalitu kontroluje operátor nebo kvalitář ručně, záznam výsledků už ale funguje automaticky. Například evidencí neshodných kusů, které směřuje kvalitář do skluzu.

Kvalita výroby v přehledu měření OEE.
Reporty o stavu výroby jsou vám v systému k dispozici kdykoliv a odkudkoliv.

Proč kvalita výroby? Protože…

Důvodů je víc než dost.

Pro vás coby výrobce má měření kvality smysl proto, že pak můžete vyhodnocovat kvalitu v rámci jednotlivých výrobních příkazů, zakázek nebo produktů.

Nemluvě o již zmiňovaném čísle OEE, které vám umožňuje nahlížet na výrobu z kvalitativního hlediska nejen v rámci celku, ale i z pohledu jednotlivých dnů nebo směn. Je to další dílek skládačky, kterým máte šanci posunout výrobu o jednu (nebo víc) úrovní výš.

S Plantyst máte přehled o všem, na čem ve výrobě záleží.

Buďte v obraze!

Související články

Co je OEE a proč se jím zabývat?
Analytika

Co je OEE a proč se jím zabývat?

Zjistěte, co je OEE. Optimalizujte výrobu, zvyšte efektivitu, snižte náklady a získejte přehledná data o výkonu vašich strojů s Plantyst.

17. 10. 2024
Optimalizace výrobních procesů – jak najít rovnováhu mezi rychlostí a kvalitou?
Analytika

Optimalizace výrobních procesů – jak najít rovnováhu mezi rychlostí a kvalitou?

Optimalizace výrobních procesů není jen o rychlosti a úsporách. Naučte se, jak efektivně řídit výrobu bez ztráty kvality, důvěry zákazníků a motivace týmu.

4. 10. 2024
Řízení výroby aneb je Plantyst náklad, nebo investice? Vezmeme to od lesa
Analytika

Řízení výroby aneb je Plantyst náklad, nebo investice? Vezmeme to od lesa

Je Plantyst náklad, nebo investice? Objevte, jak může monitorování a optimalizace výrobních procesů zvýšit efektivitu řízení výroby a výrazně snížit náklady.

27. 9. 2024
Sledování výroby aneb kudy vám ty miliony utíkají?
Analytika

Sledování výroby aneb kudy vám ty miliony utíkají?

Jak můžete díky sledování výroby ušetřit nebo vydělat víc? Zvyšte efektivitu s Plantyst, šetřete náklady a mějte přehled o tom, co se děje v reálném čase.

11. 9. 2024

Informace, poptávky

  • (+420) 775 268 978
  • (+420) 7 PLANTYST
  • info@plantyst.com

Podpora

Návody, dokumentace
  • support.plantyst.com
Portál plantyst
  • Přihlášení
Volné pozice
  • Koho aktuálně hledáme

Buďte v obraze

S naším newsletterem víte hned o všech novinkách.

  • Co se s vaším e-mailem stane?
  • Cookies
  • Zpracování osobních údajů
  • Mapa stránek
  • Slovníček pojmů
Menu
  • Cookies
  • Zpracování osobních údajů
  • Mapa stránek
  • Slovníček pojmů
© 2021 plantyst

Používáme cookies

Soubory cookie používáme k analýze údajů o našich návštěvnících, ke zlepšení našich webových stránek, zobrazení personalizovaného obsahu a k tomu, abychom vám poskytli skvělý zážitek z webu.